Dă-ne un semn!
Ai o întrebare la care nu găsești răspunsul în secțiunea FAQ de mai jos? Nicio problemă. Trimite-ne un mesaj rapid și vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.
F.A.Q.
-
Pentru început, este important să precizăm că Sanctuarul Nima nu are un program de vizitare pre-stabilit, ca o instituţie publică, de exemplu, principalul motiv fiind că el este deservit de voluntari, în timpul lor liber, cu excepția îngrijitorilor salariaţi, în ale căror atribuţii de muncă nu intră şi însoţirea vizitatorilor.
Fiecare vizită este agreată şi discutată în prealabil cu fiecare persoană care doreşte să viziteze văcuţele. Vizitele pot fi programate atât în timpul săptămânii , cât şi în timpul week-end-urilor, atât timp cât voluntarii care găzduiesc vizitele sunt disponibili, iar disponibilitatea se confirmă în avans.
Pentru a nu suprapune vizitele peste orele cu program de lucru intensiv în sanctuar sau pauzele de masă ale echipei locale, recomandăm orarul:
Ora de vara (aprilie – octombrie)
- 11.00 – 12.30 (respectiv începerea vizitei la ora 11 şi finalizarea ei la ora 12.30) sau
- 15.00 – 16.30 (respectiv începerea vizitei la ora 15 şi finalizarea ei la ora 16.30).
Ora de iarna (noiembrie – martie)
- 10.30 – 12.00 (respectiv începerea vizitei la ora 10.30 şi finalizarea ei la ora 12.00) sau
- 14.30 – 16.00 (respectiv începerea vizitei la ora 14.30 şi finalizarea ei la ora 16.00).
Fiecare vizitator primeşte un Ghid de relaționare cu văcuţele la prima vizită, precum şi un îndrumar privind echipamentul sau bagajul recomandat cu ocazia vizitei.
Ghidul este obligatoriu, iar nerespectarea regulilor din Ghid sau a instrucţiunilor echipei locale are drept consecinţă interzicerea accesului în sanctuar. După cum veţi vedea, nu există restricţii în Ghid cu privire la fotografiere sau filmare pe durata vizitei.
În cazul în care doriţi să vizitaţi sanctuarul, vă rugăm să ne contactați direct, cu minimum o zi în avans. Modalităţile de contact recomandate sunt mesageria paginii de facebook sau email unde răspundem în cel mult 24 de ore. Datorită programului încărcat de muncă, nu preluăm apeluri telefonice, mesaje tip sms sau Whatsapp pe numerele de telefon personale.
Accesul în sanctuar se face pe baza unei donaţii de 30 de lei (echivalentul a 3 baloţi de fân, masa medie zilnică a unei văcuţe), cu excepția părinţilor adoptivi la distanţă sau voluntarilor, care au acces gratuit.
-
Din Bucureşti spre Piteşti sau Curtea de Argeş circulă zilnic trenuri sau autobuze, al căror orar poate fi consultat pe website-urile CFR Călători sau autogari.ro.
Din Piteşti şi Curtea de Argeş spre Brăduleţ (Brădet sau Brădetu, ultimul sat din comună) există curse regulate de autocar sau minibus operate de transportatorul Roesta SRL telefon 0746210338, roesta@clicknet.ro. Deoarece orarele de transport se schimbă periodic, vă recomandăm să contactaţi telefonic transportatorul pentru a confirma orarul aplicabil în ziua vizitei în sanctuar.
-
Deoarece Brăduleţ se află într-o zonă de interes turistic, se găsesc cu uşurinţă pensiuni cu locuri disponibile în tot cursul anului. Cea mai apropiată de locaţia sanctuarului este Pensiunea La Carmen, iar cea mai pitorească este Pensiunea Poienile Vălsanului.
În sanctuar există deasemenea un număr limitat de locuri de cazare, gratuit. Vă recomandăm să vă consultaţi cu noi pentru a identifica cea mai bună formulă de cazare, în momentul planificării călătoriei, mai ales dacă sunteţi vegani.
-
Cheile Vâlsanului, Poienile Vâlsanului, Lacul şi Barajul Vâlsan, Lacul şi Barajul Vidraru, Cetatea Poenari, Transfăgărăşan (deschis până la Cabana Capra, în sezonul rece şi până la Bâlea Lac, în sezonul cald), Nucşoara şi Corbii de Piatră sunt doar câteva dintre destinaţiile cunoscute ale zonei, la care se adaugă numeroase trasee montane, inclusiv spre Vârful Moldoveanu.
Iar dealurile care înconjoară valea şi uliţele care urcă pe ele ascund, de asemenea, nenumărate locuri atemporale cu privelişti minunate.
-
Sanctuarul Nima a devenit nu doar căminul văcuţelor salvate şi care locuiesc în el, sau mai bine spus, în care domnesc văcuţele, pentru că aici totul se organizează şi se întâmplă în funcţie de dorinţele lor. Sanctuarul este deja a doua casă pentru mulţi oameni, majoritatea activişti pentru drepturile animalelor, sau mai bine zis, locul în care ei regăsesc normalitatea sau altfel spus, schimbarea pe care vor să o vadă în lume.
Este greu să găseşti un alt loc în care să fii înconjurat doar de natură perfectă, multe văcuţe zen, extraordinar de bine îngrijite, relaxate, fericite, care nu doar că nu se mai tem de om, dar îl privesc de la egal la egal.
A devenit deja un obicei pentru mulţi dintre prietenii noştri, ca atunci când se simt epuizaţi, demotivaţi sau când îşi pierd speranţa într-o lume mai bună, să vină şi să îşi încarce bateriile în sanctuar.
Sanctuarul este moştenirea pe care o lăsăm nu doar animalelor, ci întregii comunităţi vegane. Şi pentru asta, muncim neobosiţi, zi de zi. Pentru ca şi peste 50 de ani sau 100 de ani sau totdeauna, acest colţişor de România să rămână la fel de pur şi frumos, sanctuar pentru suflete, cu două sau cu patru picioare.
-
Încă de la înfiinţare, sanctuarul este finanţat din două surse:
- donaţii (majoritatea lor reprezentând adopţii la distanţă, redirecţionarea cotei de 2% din impozit şi strângeri de fonduri pe facebook cu ocazia zilelor de naştere)
- aporturi materiale ale fondatorilor (din veniturile lor profesionale, fără legătură cu sanctuarul sau animalele) necesare pentru a achita cheltuielile operaţionale ale sanctuarului neacoperite de donaţii.
În medie, de la înfiinţarea sanctuarului (octombrie 2018) şi până în decembrie 2019 inclusiv, ponderea donaţiilor, din valoarea cheltuielilor totale, este de 38.5%, iar cea a aporturilor fondatorilor este de 61.5%.
-
Cu excepţia situaţiilor în care anumite donaţii sunt destinate unui proiect specific (precum achiziţia unei păşuni sau a unui echipament), urmând a fi utilizate exclusiv pentru respectivul proiect, toate donaţiile primite sunt utilizate pentru acoperirea cheltuielilor operaţionale ale sanctuarului, dintre care cele mai importante şi mai costisitoare sunt:
- Procurarea hranei pentru văcuţe (fân, suplimente, sare, iarbă proaspăt cosită)
- Servicii veterinare, deparazitări interne şi externe
- Salarii şi cheltuieli salariale pentru echipa de îngrijitori angajaţi cu contract de muncă
- Eliminarea deşeului de grajd
- Reîmprospătarea aşternutului de nisip şi pietriş din curţile de locuit ale văcuţelor (anti-noroi)
Alte cheltuieli operaţionale importante sunt: utilităţi, contabilitate, scule şi unelte de lucru, cuve de adăpat, materiale de construcţie, combustibil pentru generator şi angajaţii care fac naveta, componente gard electric, închirierea de utilaje, taxe şi impozite locale etc
Un raport financiar complet şi detaliat este furnizat lunar donatorilor recurenţi şi suporterilor constanţi ai sanctuarului înscrişi pe grupul dedicat de Facebook „Nima l echipa şi voluntari”.
-
Momentan, doar prin intermediul strângerilor de fonduri pe platforma Facebook vă puteţi dona ziua de naştere către sanctuar. Ne ajută în acest sens organizaţia Voice for the Needy inc. deoarece Facebook încă nu permite organizaţiilor din România să figureze în lista entităţilor non-profit eligibile.
Am postat aici un îndrumar complet, pas cu pas.
Ne dorim ca pe viitor să figurăm şi pe Galantom şi lucrăm în sensul acesta.
-
Ne bucurăm tare mult că aţi întrebat asta! Văcuţele sunt extraordinar de rău înţelese iar noi nu contenim să ne minunăm de inteligenţa şi profunzimea lor emoţională, de când le-am cunoscut şi avem privilegiul să interacţionăm zilnic cu ele.
Vă invităm să regăsiţi aici traducere în limba română a unora dintre materialele cele mai edificatoare în studiul văcuţelor.