Povestea Sanctuarului Nima
Povestea noastră a început pe 28 ianuarie 2018, ziua în care un fermier local a abordat-o pe Doina Badea, co-fondatoarea viitorului sanctuar, cu rugămintea să îl ajute să găsească altă soluţie decât abatorul, pentru văcuţele din ferma sa în curs de închidere.
Întâlnirea cu fermierul a fost urmată de o vizită la fermă, unde Doina le-a cunoscut pentru prima dată pe Nima, Fetiţa şi Indra şi a rămas profund ataşată de ele, dar şi şocată de condiţiile groaznice în care erau ţinute, într-un grajd improvizat, supra-aglomerat şi mizer, înconjurat de o mlaştină de noroi prin care cu greu se putea deplasa oricine, om sau animal.
O posibilă soluție
Căutarea unui sanctuar pentru ele a început imediat, concomitent cu testele şi analizele medicale ale văcuţelor. Foarte repede însă, Doina află nu doar că în România nu exista nici un sanctuar pentru animale de fermă, dar şi că singurul sanctuar din Europa (Hillside Sanctuary UK) dispus să preia văcuţele, dacă Doina asigura transportul acolo (estimat la 8-10,000 €) nu le putea primi, deoarece legislaţia europeană nu permite transportul văcuţelor dintr-o ţară europeană în alta, decât în situaţia în care văcuţele provin dintr-o fermă autorizată pentru comerţ intracomunitar şi sunt transportate în scopul sacrificării, exploatării sau reproducţiei, neexistând practice nici o cale legală de a transporta văcuţele din mica fermă (clasificată ca exploataţie non-profesională) într-un sanctuar din UK.
O situație dificilă
Situaţia s-a complicat şi mai mult când, pe 6 februarie 2018, Doina a aflat că Nima, la nici 2 ani împliniţi, urma să ajungă la abator, din cauză că şi-a rupt un picior în fermă, în circumstanţe necunoscute nici până în ziua de astăzi.
A urmat o cursă contra-cronometru şi cu multe obstacole pentru salvarea vieţii Nimei, dat fiind că, până la acel moment, nici un medic veterinar din România nu mai operase o fractură de radius la o văcuţă, pentru simplul motiv că nimeni nu mai considerase că o văcuţă merită efortul şi cheltuiala unei astfel de intervenţii.
În martie 2018, cu suportul financiar şi moral a peste 100 de oameni din România şi străinătate, Nima a beneficiat de operaţia care i-a salvat viaţa.
Începutul
Iar pentru că Doina nu a găsit în România nici un sanctuar sau un alt loc în care văcuţele salvate din fermă să trăiască în libertate, fără a fi exploatate şi să fie îngrijite bine, cu respect şi dragoste, nu a avut nici o altă alternativă pentru a-şi onora promisiunea unei vieţi fericite pe care le-a făcut-o în ziua în care le-a cunoscut, decât să cumpere în iulie 2018, primul teren a ceea ce a devenit Sanctuarul Nima.
După multe luni de pregătiri şi muncă asiduă, Sanctuarul Nima s-a înfiinţat, sub egida Fundaţiei Siddhartha, în octombrie 2018, când şi-a deschis porţile către primii săi rezidenţi: văcuţele Nima, Indra şi Fetiţa, precum şi viţeluşul Brăduţ, născut între timp în fermă şi rămas orfan, cărora li s-au alăturat tăuraşii Hector şi Karu, salvaţi la rândul lor de la sacrificare de alţi oameni frumoşi, cu ani în urmă, dar care nu îşi găsiseră încă locul pe care să îl numească “acasă” şi în care să trăiască în deplină libertate şi armonie.
Ulterior, în anii ce au urmat, Sanctuarul Nima a inspirat prin exemplul său şi alţi oameni sau organizaţii să creeze noi sanctuare, unde animale de fermă din diferite specii să trăiască o viaţă liberă şi ferită de orice exploatare.
Hai să continuăm povestea și donează acum!