Sanctuarul Nima
  • Acasă
  • Despre
    • Despre Noi
    • Partenerii Noștri
    • F.A.Q.
    • Apariții Media
  • Rezidenți
  • Shop
  • Blog
  • Contact
  • Implică-te
Nima in Sanctuarul Nima hero image

Nima

Client Berbec
Services Doina Badea
Date 23 martie 2016

Nima este văcuţa care a inspirat înfiinţarea sanctuarului şi care i-a dat numele (ales prin vot, de către toţi cei implicaţi în salvarea ei şi primii paşi spre crearea sanctuarului).

Începutul

Nima s-a născut într-o mică fermă de lapte din Brădetu, al cărei proprietar a decis să o închidă, pentru că s-a dovedit a fi neprofitabilă. Şi a apelat la noi să ajutăm văcuţele să nu ajungă la abator, respectiv să le găsim câte un loc într-un sanctuar. Dar aşa cum am aflat rapid, în România nu exista pe atunci un astfel de loc, iar până la urmă, pentru a o putea salva cu adevărat pe Nima (dar şi pe prietenele ei) am fost nevoiţi să înfiinţăm chiar noi primul sanctuar pentru animale de fermă din România (citeşte Povestea noastră pentru detalii).

La scurt timp după ce am cunoscut-o pe Nima, încă o adolescentă la cei 2 ani ai săi încă neîmpliniţi, am aflat că şi-a rupt un picior în fermă şi că în cele câteva zile care s-au scurs de atunci, nu a beneficiat de ajutor sau de asistenţă medicală. Cu eforturi supraomenești, în mai puțin de 12 ore, am reușit să efectuăm primele radiografii ale fracturii şi să îi acordăm primul ajutor, inclusiv pentru calmarea durerilor.

Cu această ocazie ne-am dat seama ca în România nimeni nu a mai considerat că o văcuţă merită eforturile şi cheltuielile unei operații de fractură de radius şi că practic, nimeni nu mai executase o astfel de intervenție si nu știa cum să abordeze cazul ei din punct de vedere medical.

Intervenția medicală

După alte câteva zile în care am solicitat şi primit consultanţă medicală din străinătate, s-a conturat şi planul de intervenție medicală. Piciorul i-a fost imobilizat, pentru a preveni deteriorarea fracturii şi cu ajutorul prietenilor de la Save The Horses Romania, am transportat-o pe Nima in București.

Intervenția chirurgicală efectuată de către excepționalii medici de eqvine dr. Florin Mlagiu si dr. Florin Dumitrescu, cu ajutorul unei echipe de voluntari, s-a dovedit un succes. Au urmat luni de zile de îngrijiri, schimbări ale ghipsului, scoaterea fixatorilor externi din picior, perioadă pe care Nima a petrecut-o in grajdurile Save the Horses Romania, lângă București, până la mutarea in sanctuar.

În aprilie 2019, Nima a scăpat permanent de bandajul ghipsat şi de atunci trăiește si se poartă ca orice văcuţă de vârsta ei, ce-i drept, una cu nevoi speciale de îngrijire, habitat si atenție, dar mai ales, o văcuţă care nu va cunoaşte niciodată exploatarea, ci doar o viaţă liberă, în respect, dragoste şi armonie cu familia ei bovină şi umană.

Transformarea

În liniştea şi protecţia sanctuarului, Nima s-a transformat într-o văcuţă hotărâtă, cu personalitate puternică, curajoasă şi foarte ataşată de familia ei. Nima ţopăie şi zburdă ca un căluţ când este fericită, este prima care inspectează orice obiect nou în sanctuar şi pur şi simplu adoră suplimentele alimentare pe care le primeşte zilnic (tărâţe cu turmeric, negrilică, ginseng, guarana, ghimber,spirulină, pulbere de iarbă de grîu, orz verde, ovăz şi lucernă).

Pentru că Nima nu a fost niciodată înseninată şi nu a dat naştere niciunui viţel care să îi fie furat de industria laptelui (încă nu ajunsese la vârsta maturităţii când a fost salvată), nici măcar nu are uger, aşa cum ne-am obişnuit să vedem majoritatea văcuţelor.

Nima nu este niciodată închisă, legată, nu poartă căpăstru, funie sau altceva care să îi limiteze libertatea de mişcare. De asemenea, Nima nu are nici o problemă să ne arate când nu are chef de noi şi ne face tare fericiţi, inclusiv în astfel de momente, pentru că ne demonstrează că e cu adevărat liberă, dezinvoltă şi fără teamă, cum ar trebui să se simtă fiecare fiinţă, în fiecare clipă a vieţii ei.

Ne puteți ajuta să avem grijă de Nima in orice fel puteți: de la voluntariat în sanctuar, la adopţie la distanţă şi sponsorizarea costurilor ei lunare de întreținere. Pentru orice întrebări sau informații, vă rugăm să ne scrieți aici.

Fetița
Sanctuarul Nima
    O oază de libertate pentru animalele de fermă.
    ilustrații de Diana Necşulescu // identitate vizuală de SVAD Studio // website creat în colaborare cu bantin

    Contactează-ne

    Strada Principală nr. 39, Brăduleț, Argeș 117145
    contact@sanctuarnima.ro

    FUNDAȚIA SIDDHARTHA
    CIF 36683273
    RO17INGB0000999906469244
    Swift INGBROBU
    BIC INGB
    PayPal contact@siddhartha.ro

    Info

    • Comunitatea Noastră
      • PayPal
      • Patreon
      • Teaming
    • Termene și condiții
    • Contact
    • F.A.Q.

    Noutăți

    Înscrie-te la newsletter-ul cu noutăți Sanctuar Nima și primești gratuit Ghidul de Interacțiune cu Văcuțele!

    Post updated. View post